Projekt Newcomers – samarbejde på tværs
Målgruppe
Alle danske folkebiblioteker og derigennem kommuner.
Baggrund og Formål
Baggrunden for projektet er, at det er vigtigt at sætte fokus på integration og trivsel for hele familien, når en udlænding kommer til Danmark for at arbejde og medbringer ægtefælle/partner og børn. Projektet byggede videre på Project Newcomers.
Projektet havde to delmål:
- Opsamling, strukturering og videreformidling af erfaringer fra Projekt Newcomers og de nye udfordringer – Bibliotekerne på forkant med særlig vægt på folkebibliotekernes centrale rolle som social og kulturel institution for newcomers i lokalsamfundet.
- Igennem lokale/kommunale formidlingsseminarer at skabe større synlighed og kendskab til bibliotekernes og andre relevante aktørers services og dermed skabe bedre vilkår for samarbejde på tværs i de deltagende kommuner.
Indhold og aktiviteter
Projekt Newcomers – samarbejde på tværs var et nationalt biblioteksprojekt, som havde til formål at positionere bibliotekerne som en uundgåelig aktør i fastholdelsen af udenlandske vidensmigranter - newcomers.
Dette skete ved at afholde samarbejdsseminarer i de deltagende kommuner. På samarbejdsseminarerne deltog foruden bibliotekerne andre lokale aktører som fx lokale sprogcentre, jobcentre, internationale skoler, virksomheder, interesseorganisationer, ungdomsuddannelser, universiteter, erhvervsråd og region.
Nationale aktører som Foreningen Nydansker, Spousecare og projekt Velkomstagenterne fra DGI har også deltaget i de ni afholdte samarbejdsseminarer.
Geografisk udstrækning
Geografisk har projektet været langt omkring, og der blev afholdt samarbejdsseminarer i følgende kommuner:
• Odense
• Esbjerg
• København
• Roskilde
• Viborg
• Ikast-Brande
• Frederiksberg
• Vejle
• Gentofte
Organisering
Projekt Newcomers – samarbejde på tværs blev drevet af Statsbiblioteket, BiblioteksCenter for Integration og bygger videre på Projekt Newcomers. Projektet var finansieret af Beskæftigelsesministeriet.
Projektperioden løb fra den 1. december 2011 til den 30. juni 2012.
Resultater og erfaringer
Nogle af de vigtigste erfaringer med at finde deltagere til samarbejdsseminarer var, at:
- De små- og mellemstore virksomheder ikke har haft ressourcer til at deltage.
- De 19 største danske virksomheder, som via Consortium for Global Talent netop har til formål, at gøre rekruttering og fastholdelse af udenlandsk arbejdskraft i Danmark bedre, har været meget positive over for initiativet.
- Fra kommunerne er der mange forskellige aktører, der er relevante, og fx er borgerservice en vigtig samarbejdspartner for bibliotekerne.
- Der er en del udenlandske studerende, som efter 6 måneders studieophold vil fungere som ambassadører i hjemlandet eller som vil læse i længere tid i Danmark med henblik på fremtidig jobsøgning i landet, så uddannelsesstederne er vigtige aktører.
- Børn fra udenlandske familier bruger internationale skoler, så det er et rigtig godt sted at få kontakt til newcomers familier.
- Stadig flere organisationer har fokus på newcomers som målgruppe, så de er også vigtige deltagere på de afholdte samarbejdsseminarer. Der har blandt andet været deltagelse fra så forskellige organisationer som Dansk Flygtningehjælp, Foreningen Nydansker, Velkomstagenterne fra DGI, Copenhagen Volunteers, Spousecare, Novum, internationale foreninger og kvindenetværk.
Projektstatus januar 2014
Projektperioden var fra 1.december 2011 til 30.juni 2012.